top of page

Oorzaken

De belangrijkste oorzaken van kaakproblemen zijn een niet uitgebalanceerde lichaamshouding en stress. De moderne maatschappij en digitale levensstijl dragen zeker daaraan bij. In je dagelijkse leven kijk je misschien vaak op je smartphone en laptop en krijg je veel prikkels binnen. Wanneer je momenteel veel thuiswerkt is de ergonomie van je werkplek wellicht ook niet ideaal. De wereld om je heen eist veel van je. Het is logisch dat je daardoor lichamelijke en geestelijke spanning ervaart en dat uit zich in klachten.

Stand van het hoofd

Iedereen reageert anders op spanning. Bij mensen met kaakklachten verandert de stand van het hoofd. De kin en het hoofd komen meer naar voren waardoor er meer druk komt op het kaakgewricht, zoals de linkerschedel op figuur 1 laat zien. De rechterschedel op figuur 2 toont dat de nekwervels verder van het kaakgewricht verwijderd zijn. Dit is de juiste stand van het hoofd ten opzichte van de nek. De kaakspieren kunnen dan ontspannen.

Thessa Thijs Yoga kaakyoga

Uit: Thomas W. Myers, Anatomy Trains

Een zwaar hoofd

Je hoofd weegt tussen de 5 en 6 kilo en zal bij iedere graad dat het hoofd naar voren gebogen wordt de nek en rug zwaarder belasten. Bij een buiging van 60 graden is de belasting van de rug door het hoofd 27 kilo. Met als gevolg een flinke overbelasting van de kaken, nek en rug. Het heel vaak op je mobiele telefoon kijken, geeft je letterlijk - en misschien figuurlijk- een zwaar hoofd.

Afbeelding-houding - kaakyoga bew.jpg

Uit: Yoga International nr 2 Nov/Dec 2016

Bindweefsel

Als je langdurig en regelmatig je hoofd naar voren buigt, zal het steeds lastiger worden om het hoofd rechtop te houden omdat het bindweefsel in deze positie om de spieren heen gelegd wordt.

Het bindweefsel wordt gedurende de hele dag en nacht aangemaakt en zal de spieren in de meest gebruikte stand houden. Het taaie bindweefsel zal het corrigeren van een onjuiste stand van hoofd en nek dan ook bemoeilijken. Doe de oefeningen die je tijdens de workshop leert daarom dagelijks, gedurende minimaal drie maanden.

Ontstressen is van groot belang, omdat stress het bindweefsel minder elastisch maakt met klachten tot gevolg.
 

Open en oprecht

Een lichter leven

Met kaakyoga maak je het bindweefsel losser en je spieren soepel en sterk. Je wordt je bewust van een goede lichaamshouding, die - naarmate het yogaproces vordert - steeds natuurlijker gaat aanvoelen. Je krijgt mogelijkheden aangereikt om te verzachten: fysiek én in je gedachten.

De beet van de tanden

Wanneer je boven- en ondertanden niet goed aansluiten (occlusie) op elkaar veroorzaakt dit bij een opening van 3 millimeter of meer het klemmen en of tandenknarsen. Bij een opening van 3 millimeter of meer ervaart het lichaam dit namelijk als fysiek letsel en zal het lichaam door het klemmen en knarsen de connectie tussen de boven en ondertanden proberen te herstellen. Dit probleem kan alleen opgelost worden door een goede tandarts die de occlusie (de beet van de tanden) kan herstellen.

bottom of page