top of page

Tips & tricks

Kaakyoga oefeningen

Dit zijn een paar eenvoudige oefeningen die je op ieder moment van de dag kunt doen. Wil je meer oefeningen doen? Volg een kaakyoga les of workshop bij Thessa. De kaakyoga manual is te bestellen via de shop.

Trek aan de huid aan de zijkant van het gezicht

 • Pak de huid van het gezicht ter hoogte van het oor tussen, de duim en wijsvinger en middelvinger.

 • Beweeg de huid op en neer.

 • Dat kan van boven naar beneden en van links naar rechts.

 • Masseer zo de hele zijkant van het gezicht en de kaakrand.  

 • Je kunt ook de wangen op deze manier masseren.

Masseer zittend of liggend de nek

 • Pak met de rechterhand de linkerkant van de nek vast dicht bij het oor.

 • Kneed de nek door de vingers naar voren te bewegen richting de muis van de hand.

 • Ga al masserend van boven naar beneden.

 • Herhaal aan de andere kant.

Sternocleidomastoid versterken

 • Maak vuisten van de handen.

 • Plaats de vuisten onder de onderkaak.

 • Hou het hoofd geheven en boven de nek.

 • Hou de kin naar binnen.

 • Duw nu de vuisten omhoog en beweeg tegelijkertijd het hoofd omlaag. Voel met de duimen of de schuine spier aangespannen is.

  Met deze spier liften we het hoofd. Als deze spier sterker wordt, kunnen we het hoofd mooi uitgelijnd houden boven de nek en de ruggengraat. De kauwspieren ontspannen dan.

Fotografie: Roosmarijn Everts Audovisual

Leestip

Artikel uit het NRC. Hoe zorgen zich een weg banen naar ons gebit.

Goed om te weten

 1. Beoefenen van Pralaya Yoga ontwikkeld door Robert Boustany www.pralayayoga.com. Bij Yogasite www.yogasite.nl worden er meerdere Pralaya yogalessen per week gegeven. Enkele andere Pralaya Yogadocenten zijn: Marlies de Koning in Rijswijk www.pralayayoga.nl en Justine Bens in België www.pralayayoga.be.

 2.  Yoga Nidra beoefenen. Insight timer is een gratis app waarmee je yoga nidras en andere meditaties kunt beluisteren. Ook op YouTube zijn yoga nidra sessies te vinden.

 3. Kaak Fysiotherapie bij hoofd-, kaak- en aangezichtspijnen.  Mijn ervaring met Jens Jongenelen was zeer positief. Hij heeft na een kaakoperatie geen goede nazorg gehad en van daaruit is zijn interesse in kaakfysiotherapie ontstaan en heeft hij zich deze vorm van fysiotherapie eigen gemaakt. www.fysiotherapie-Tilburg.nl

 4. Laat een splint of opbeet plaatje aanmeten door de tandarts wanneer je veel klemt en of knarst in de nacht. Dit beschermt in ieder geval tanden en kiezen. Bouw het dragen af als het knarsen en klemmen gestopt is. Dit omdat een opbeet plaatje op de lange duur de stand van de tanden kan veranderen.

 5. Een goede tandarts, tevens Holistisch tandarts zit in Capelle aan den Ijsel. Haar Naam Is Claudia von Lichtenstein. Tandartspraktijk van Maerlantpark www.vanmaerlantpark.com. Van Maerlantpark 27. Tel. 010-4506061

 6. Als er sprake is van triggerpoints in de kaakspieren is dry needling of triggerpoint massage een optie. De meeste fysiotherapie praktijken hebben deze expertise in huis.

 7. Laat een speciaal kussen aanmeten om de nek in de nacht zo goed mogelijk te ondersteunen en daardoor de mogelijkheid te geven te ontspannen. Medicomfort maakt hoofdkussens op maat. www.medicomfort.nl

 8. Cranio sacraal therapie werkt krachtig. Het herstelt disbalansen in het lichaam. Josine Hesselbach is een zeek bekwame Cranio Sacraal therapeute. www.heelsaam.nl

 9. Je kunt zangles nemen. Zingen en klank maken (je hoeft dus niet te kunnen zingen!) maakt ons bewust van het gebruik van onze mond en kaken en leert ons de juiste houding aan te nemen. Klank trilt tevens spieren los en zorgt dat er nieuwe ruimte ontstaat in met name de gezichtsspieren.

 10. De groene massage balletjes die we gebruiken tijdens de workshop zijn te bestellen bij Medipreventie.nl. Het gaat om het goene balletje met een doorsnede van 7 cm.

 11. Bij scheefstand in de nek of rug kan een orthomanueel arts uitkomst bieden. Een bijzonder bekwaam orthomanueel arts in Breda is William van der Luijtgaarden www.omgned.nl/omg-breda. Tel. 076-5658443.


 

bottom of page