Over kaakyoga

Kaakyoga: proces van ontspanning

Wanneer je kaakproblemen hebt, zoals tandenknarsen of op elkaar klemmen van tanden en kiezen, is kaakyoga een goed idee! In een kaakyogales of workshop leer je de kaken te ontspannen. De focus ligt ook op de nek en de schouders, want deze zijn met het kaakgebied verbonden. Thessa Thijs geeft kaakyogaworkshops op diverse locaties en op aanvraag. Ook zoom- en privélessen zijn mogelijk.

Om kaakklachten te verzachten en zelfs te laten verdwijnen is de basis een uitgebalanceerde lichaamshouding. Tijdens een kaakyoga workshop beoefen je een reeks oefeningen en technieken om dit te bereiken. Een goede uitlijning van je lichaam begint bij een juiste positie van je hoofd en nek en verlenging van het bovenlichaam. Het bindweefsel in de nek, de schouders, de armen en rond het middel worden soepel gemaakt en spieren worden versterkt. Thessa geeft je duidelijke instructies en tips die je na de workshop ook makkelijk thuis kan toepassen.

Lees meer over kaakproblemen en oorzaken.

Fysieke oefeningen

Om de kaken terug in balans te brengen oefen je een juiste stand van hoofd en kin in combinatie met een sterke nek, sterke armen en schouders. Een workshop van Thessa bestaat onder andere uit:

de uitlijning van het lichaam

het losmaken van de kauwspieren en de gezichtsspieren

het soepel maken van het bindweefsel en de spieren van de nek en die van en rond de schedel

het versterken van de nek

het losmaken van de schouders en het versterken van de armen en serratus anterior

het zacht maken van de tongwortel en de bekkenbodem

het diep ontspannen en daardoor verlagen van de hersenactiviteit door middel van Yoga Nidra

Fotografie: Roosmarijn Everts Audovisual

Inspiratie

Tijdens kaakyoga maken we gebruik van oefeningen uit de Pralaya Yoga. Deze yogavorm is ontwikkeld door Robert Boustany. Door middel van het beoefenen van Pralaya Yoga maken we waar nodig bindweefsel weer soepel en versterken we zwakke en “vergeten” spieren. Dit met als doel het lichaam weer optimaal uit te lijnen waardoor de kaakspieren ontspannen.
 

Oefening geeft ontspanning

Thessa Thijs yoga lessen en kaakyoga

Yoga Nidra

Yoga Nidra is een effectieve manier van ontspannen die ook ‘yogi slaap’ wordt genoemd. Het is een belangrijke pijler binnen de kaakyoga die Thessa graag toepast in haar workshops. De intentie die je tijdens Yoga Nidra vooraf in gedachten formuleert, wordt door je onderbewustzijn opgepikt. Hierdoor kun je oude, vastgeroeste patronen veranderen. Daarnaast vermindert het klemmen en knarsen al binnen 8 weken wanneer je er elke dag 30 minuten de tijd voor neemt.

Thessa begeleidt je met haar stem door de Yoga Nidra. Het enige wat je zelf hoeft te doen is rustig liggen op je yogamat met gesloten ogen en open oren. Yoga Nidra vergt dus weinig inspanning, maar het helende effect is groots.
Ben je nieuwsgierig naar Yoga Nidra? Neem deel aan een kaakyoga workshop.

Thessa Thijs yoga lessen en kaakyoga

Rust geeft helderheid